Μενού Κλείσιμο

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Από πού μπορώ να αγοράσω τις εκδόσεις του ΕΑΠ;

Για πληροφορίες σχετικά με την αγορά των εκδόσεων του ΕΑΠ μπορείτε να απευθύνεστε στη Μονάδα Διακίνησης Διδακτικού Υλικού (τηλ. 2610 367724, 727).

Διαθέτει η Βιβλιοθήκη τα βιβλία εκδόσεων ΕΑΠ που διδάσκονται στις θεματικές ενότητες;

Οι εκδόσεις ΕΑΠ περιέχονται στη συλλογή της Βιβλιοθήκης και είναι ταξινομημένες ανά Πρόγραμμα Σπουδών και θεματική ενότητα. Δικαίωμα δανεισμού στο υλικό αυτό έχουν όλες οι κατηγορίες χρηστών της Βιβλιοθήκης.

Έχουν όλοι οι χρήστες πρόσβαση στις διπλωματικές εργασίες;

Όλα τα ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στις διπλωματικές εργασίες (ΔΕ) κάνοντας χρήση των κωδικών τους για πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΕΑΠ.
Οι εξωτερικοί χρήστες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις ΔΕ που έχουν εκπονηθεί μέχρι και το 2017, παρά μόνο επιτόπιας μελέτης τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης και μερικής εκτύπωσης (έως 10 σελίδες από την κάθε ΔΕ). Για τις ΔΕ που έχουν εκπονηθεί από το 2018 και μετά, η πρόσβαση είναι ανοικτή για όλους τους χρήστες μέσω του Αποθετηρίου.

Μπορώ να δανειστώ τα βιβλία (εκδόσεων ΕΑΠ) της επόμενης θεματικής ενότητας για να προετοιμαστώ;

Ναι, μπορείτε ως ενεργός / ή φοιτητής/τρια ΕΑΠ να δανειστείτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υλικό από οποιαδήποτε θεματική ενότητα. Επίσης, βιβλία των θεματικών ενοτήτων μπορούν να δανειστούν και οι νεοεισαχθέντες (μελλοντικοί) φοιτητές που επιθυμούν να ξεκινήσουν νωρίτερα τη μελέτη τους.

Μπορώ να δωρίσω βιβλία ή άλλο υλικό στη Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη δέχεται δωρεές υλικού που είναι σε καλή κατάσταση και σχετίζεται με τα Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ.

Μπορώ να κάνω εκτυπώσεις από ηλεκτρονικά αρχεία στη Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει εκτυπωτή και οι χρήστες μπορούν να κάνουν εκτυπώσεις χωρίς χρέωση.
Όσον αφορά στις διπλωματικές εργασίες (ΔΕ), οι χρήστες μπορούν να εκτυπώσουν έως 10 σελίδες από την κάθε ΔΕ.
Ο μέγιστος αριθμός σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει ένας χρήστης ημερησίως είναι 20.

Μπορώ ως φοιτητής /τρια ΕΑΠ να δανειστώ βιβλία από βιβλιοθήκες του εξωτερικού;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα διαδανεισμού απο ιδρύματα του εξωτερικού.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ;

Η υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθήκη συνοψίζονται στον Οδηγό Παρουσίασης Υπηρεσιών Βιβλιοθήκης.

Ποιο είναι το κόστος προκειμένου να δανειστεί κάποιος από τη Βιβλιοθήκη;

Ο δανεισμός ως υπηρεσία δεν έχει κόστος. Υπάρχει μόνο το κόστος παραλαβής και επιστροφής του υλικού με εταιρεία ταχυμεταφορών. Η Βιβλιοθήκη έχει εξασφαλίσει οικονομικές αποστολές για την εξυπηρέτηση των χρηστών της. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο Δανεισμός Έντυπων Βιβλίων.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του ΕΑΠ;

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά 07:30-19:30 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-16:00.. Κατά τις επίσημες αργίες παραμένει κλειστή. Κάθε αλλαγή ωραρίου λειτουργίας αναγράφεται σε σχετική έντυπη ανακοίνωση στο χώρο της Βιβλιοθήκης και στην παρούσα ιστοσελίδα.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ (φοιτητές, διδακτικό προσωπικό) καθώς και διοικητικούς υπαλλήλους και είναι ανοικτή για μελέτη και έρευνα και σε εξωτερικούς χρήστες, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μέλη της.

Πόσα βιβλία και για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να δανειστώ ως μέλος της Βιβλιοθήκης;

Όλα τα μέλη που διαθέτουν κάρτα Βιβλιοθήκης ή ακαδημαϊκή ταυτότητα του ΕΑΠ μπορούν να δανείζονται υλικό σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας και ανάλογα με την κατηγορία κάθε μέλους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο Δανεισμός Βιβλίων.

Πού αλλού μπορώ να βρω τις εκδόσεις ΕΑΠ;

Εκδόσεις του ΕΑΠ έχουν αποσταλεί ως δωρεά στις συνεργαζόμενες βιβλιοθήκες πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τα βιβλία αυτά μπορούν να αναζητηθούν μέσω του Ενιαίου Καταλόγου MITOS. Επίσης, στη συλλογή του Παραρτήματος της Βιβλιοθήκης μας στην Αθήνα περιλαμβάνονται οι εκδόσεις του ΕΑΠ.

Πού βρίσκεται η Βιβλιοθήκη;

Η διεύθυνση της Βιβλιοθήκης είναι: Πατρών – Κλάους 183, Τ.Κ. 26335, Πάτρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετάβασή σας στη Βιβλιοθήκη παρακαλούμε κλικάρετε στο σύνδεσμο Πού θα μας βρείτε.

Πού μπορεί κάποιος να δει τις διπλωματικές εργασίες του ΕΑΠ;

Οι διπλωματικές εργασίες (ΔΕ) του ΕΑΠ είναι αναρτημένες στο Ακαδημαϊκό Αποθετήριο ανά Σχολή και Πρόγραμμα Σπουδών. Πρόσβαση στο Αποθετήριο έχουν όλα τα ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ με τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιούν για τις ψηφιακές υπηρεσίες εκπαίδευσης του ΕΑΠ.
Για τις ΔΕ που έχουν εκπονηθεί από 1/1/2018 και έκτοτε, η (ηλεκτρονική) πρόσβαση θα είναι ανοικτή για όλους τους χρήστες μέσω του Αποθετηρίου.
Για τις ΔΕ που εκπονήθηκαν πριν τις 31/12/2017, η πρόσβαση για τους εξωτερικούς χρήστες μπορεί να γίνει μόνο επιτοπίως στο χώρο της Βιβλιοθήκης με δικαίωμα μερικής εκτύπωσης (έως 10 σελίδες από την κάθε ΔΕ).

Πού μπορώ να απευθυνθώ για προβλήματα σύνδεσης με τους κωδικούς μου;

Για προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε στη σύνδεσή σας με τις Ηλεκτρονικές Πηγές και Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: library@eap.gr ή να αποστέλλετε e-mail στο helpdesk@eap.gr περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Πού μπορώ να δω τους τίτλους των βιβλίων που διδάσκονται στα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ;

Στο Εκπαιδευτικό Υλικό της ιστοσελίδας του ΕΑΠ μπορείτε να δείτε τους τίτλους των τόμων που διδάσκονται ανά θεματική ενότητα κάθε Προγράμματος Σπουδών.

Πώς μπορούν οι φοιτητές και διδάσκοντες του ΕΑΠ να δανειστούν διπλωματικές εργασίες που δεν υπάρχουν στο Αποθετήριο;

Για τις διπλωματικές εργασίες των οποίων το ηλεκτρονικό αρχείο δεν είναι αναρτημένο στο χώρο του Αποθετηρίου, παρέχεται η δυνατότητα δανεισμού τους με την ηλεκτρονική συμπλήρωση και αποστολή προς τη Βιβλιοθήκη Αιτήματος Δανεισμού Διπλωματικών που μπορούν να βρουν στο σύνδεσμο Δανεισμός Διπλωματικών Εργασιών.

Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα βιβλίο στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ;

Μπορείτε να αναζητήσετε ένα βιβλίο στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ μέσω του Κύριου Καταλόγου της Βιβλιοθήκης είτε με Απλή είτε με Σύνθετη Αναζήτηση. Για την παροχή βοήθειας ως προς τη χρήση του καταλόγου παρέχονται Οδηγίες Αναζήτησης στον Κύριο Κατάλογο.

Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book);

Για πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και τον τρόπο αναζήτησής τους παρακαλούμε επισκεφθείτε το σύνδεσμο Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα ηλεκτρονικό περιοδικό (e-journal) που με ενδιαφέρει;

Για πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά περιοδικά αλλά και τον τρόπο αναζήτησής τους παρακαλούμε επισκεφθείτε το σύνδεσμο Ηλεκτρονικά Περιοδικά.

Πώς μπορώ να ανανεώσω ένα βιβλίο που έχω δανειστεί;

Η ανανέωση δανεισμού γίνεται τηλεφωνικώς ή με αποστολή ενός απλού e-mail προς τη Βιβλιοθήκη. Όλοι οι χρήστες έχουν δικαίωμα μίας ανανέωσης στο υλικό που δανείζονται, εφόσον δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Το χρονικό διάστημα της ανανέωσης ορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο Δανεισμός Βιβλίων.

Πώς μπορώ να αναρτήσω την εργασία μου στο Αποθετήριο;

Η Βιβλιοθήκη παρέχει τον Οδηγό ανάρτησης Δπλωματικής / Πτυχιακής Εργασίας, στον οποίο θα βρείτε αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αναρτήσετε επιτυχώς το αρχείο της διπλωματικής σας εργασίας.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος της Βιβλιοθήκης;

Οι εσωτερικοί χρήστες (μέλη ∆ΕΠ, μέλη ΣΕΠ, μεταπτυχιακοί συνεργάτες, μεταπτυχιακοί ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, φοιτητές) καθώς και το διοικητικό προσωπικό του ΕΑΠ γίνονται αυτόματα μέλη της Βιβλιοθήκης.
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ΕΑΠ πρέπει να επιδεικνύουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα προκειμένου να κάνουν χρήση της Βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της.
Η Βιβλιοθήκη εκδίδει κάρτα μέλους στους επιτόπιους εξωτερικούς χρήστες κατόπιν συμπλήρωσης της απαιτούμενης αίτησης, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς τους και μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας. Η κάρτα αυτή ισχύει για ένα έτος και είναι απαραίτητη για την είσοδό των εξωτερικών χρηστών στη Βιβλιοθήκη και τη χρήση των υπηρεσιών της. Οι εξ αποστάσεως εξωτερικοί χρήστες προκειμένου να εγγραφούν οφείλουν να αποστείλουν αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας μέσω fax ή e-mail καθώς και Αίτημα Δανεισμού Βιβλίων που θα βρουν στο σύνδεσμο Δανεισμός Έντυπων Βιβλίων .

Πώς μπορώ να δανειστώ βιβλία από τη Βιβλιοθήκη;

Ο δανεισμός βιβλίων από απόσταση γίνεται κατόπιν συμπλήρωσης Αιτήματος Δανεισμού Βιβλίων που θα βρείτε στο σύνδεσμο Δανεισμός Έντυπων Βιβλίων.
Επιτοπίως οι μεν φοιτητές μπορούν να δανειστούν εφόσον διαθέτουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα, οι δε εξωτερικοί χρήστες με τη χρήση της κάρτας Βιβλιοθήκης.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω βιβλιογραφία και να την οργανώσω;

Για τη δημιουργία, την οργάνωση και τη διαχείριση της βιβλιογραφίας, προτείνεται το εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφίας EndNoteWeb. Η βιβλιοθήκη έχει συντάξει τον Οδηγό χρήσης εργαλείου διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών EndNote ενώ προσφέρει δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τη Βιβλιοθήκη;

Η επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη γίνεται στα τηλέφωνα 2610 367830, 367823, Φαξ: 2610 367123 και στο e-mail: library@eap.gr.

Πώς μπορώ να έρθω στη Βιβλιοθήκη;

Στο σύνδεσμο Πού θα μας βρείτε υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για την πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη.

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Πηγές;

Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ συνδέονται στις ηλεκτρονικές πηγές και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης (Βάσεις ΔεδομένωνΗλεκτρονικά ΠεριοδικάΗλεκτρονικά ΒιβλίαHeal-link) με τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιούν για τις ψηφιακές υπηρεσίες εκπαίδευσης του ΕΑΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση είναι να ακολουθούν τους συνδέσμους της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης και να εισάγουν τους κωδικούς όπου τους ζητηθούν.

Πώς μπορώ να κάνω κράτηση σε ένα βιβλίο που είναι δανεισμένο σε άλλο χρήστη;

Η κράτηση υλικού γίνεται με την αποστολή Αιτήματος Κράτησης Βιβλίων που θα βρείτε στο σύνδεσμο Kράτηση Βιβλίων. Το προσωπικό ενημερώνει τον αιτούντα τόσο για την ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου καθώς και για την επιστροφή του υλικού στη Βιβλιοθήκη προκειμένου να το παραλάβει ή να του αποσταλεί. Οι φοιτητές του ΑΠΚΥ και οι εξωτερικοί χρήστες δεν έχουν δικαίωμα κράτησης υλικού.

Πώς μπορώ να παραγγείλω άρθρα που δεν διαθέτει η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ;

Για άρθρα τα οποία η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ δεν διαθέτει στην έντυπη συλλογή της και στις ηλεκτρονικές πηγές της, υπάρχει η δυνατότητα να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι χρήστες από άλλες Βιβλιοθήκες, μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, εφόσον υποβάλλουν σχετικό αίτημα. Για περισσότερες πληροφορίες για την παραπάνω διαδικασία επισκεφθείτε το σύνδεσμο Διαδανεισμός Άρθρων.

Η παραλαβή των άρθρων μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον χρήστη από το χώρο της Βιβλιοθήκης. Τα άρθρα μπορούν επίσης να αποσταλούν στους εξ αποστάσεως χρήστες μέσω mail, courier ή φάξ. Η χρέωση γίνεται ανάλογα με τον τρόπο αποστολής του άρθρου και τον αριθμό των σελίδων του (σύμφωνα με τις χρεώσεις που έχουν οριστεί από το ΕΚΤ) και στη συνέχεια γίνεται και η πληρωμή του είτε επιτοπίως είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Πώς μπορώ να ψάξω βιβλιογραφία σε άλλες βιβλιοθήκες;

Μπορείτε να αναζητήσετε βιβλία σε βιβλιοθήκες άλλων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μέσω του Ενιαίου Καταλόγου MITOS. Στον κατάλογο βλέπετε σε ποια βιβλιοθήκη υπάρχει το υλικό και τη διαθεσιμότητά του.

Πώς μπορώ ως φοιτητής /τρια ΕΑΠ να δανειστώ βιβλία από βιβλιοθήκες άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων;

Οι φοιτητές του ΕΑΠ μπορούν να δανείζονται βιβλία από βιβλιοθήκες άλλων Πανεπιστημίων μέσω της υπηρεσίας Διαδανεισμού. Αφού αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει στο Ενιαίο Κατάλογο MITOS καθώς επίσης και στον ηλεκτρονικό κατάλογο της εκάστοτε βιβλιοθήκης, συμπληρώνουν και αποστέλλουν ηλεκτρονικό Αίτημα Διαδανεισμού Βιβλίων προς τη Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ που μπορούν να βρουν στο σύνδεσμο Διαδανεισμός Βιβλίων, και το οποίο εν συνεχεία προωθείται στην αντίστοιχη συνεργαζόμενη βιβλιοθήκη προκειμένου να εξυπηρετήσει τους φοιτητές μας (δια ζώσης ή με αποστολή με εταιρεία ταχυμεταφορών).

Στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Διαδανεισμός Βιβλίων, περιγράφονται αναλυτικά η υπηρεσία καθώς και οι όροι της εκάστοτε Βιβλιοθήκης που μας εξυπηρετεί.

Σε τι υλικό μπορώ να έχω ηλεκτρονική πρόσβαση; Ποιο υλικό μπορώ να δω ηλεκτρονικά;

 Μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ έχουν πρόσβαση με τους προσωπικούς κωδικούς τους σε: Βάσεις ΔεδομένωνΗλεκτρονικά ΠεριοδικάΗλεκτρονικά ΒιβλίαΠηγές της Heal-linkΚλαδικές Μελέτες. Επίσης μέσω του apothesis έχουν πρόσβαση στις Διπλωματικές Εργασίες του ΕΑΠ και στο Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (ΕΔΥ) του ΕΑΠ.

Για τις ΔΕ που έχουν εκπονηθεί από 1/1/2018 και έκτοτε, η (ηλεκτρονική) πρόσβαση θα είναι ανοικτή για όλους τους χρήστες μέσω του Αποθετηρίου.

Τι γίνεται αν καθυστερήσω τα δανεισμένα βιβλία;

Στην περίπτωση αυτή κινούνται οι διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων όπως ορίζει το Άρθρο 4 του Εσωτερικου Κανονισμού  της Βιβλιοθήκης.

Τι γίνεται αν χάσω ή καταστρέψω ένα βιβλίο που έχω δανειστεί;

Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης που προκάλεσε τη φθορά ή την απώλεια του υλικού υποχρεούται να το αντικαταστήσει προς τη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το Άρθρο 5.5 του Εσωτερικού Κανονισμού της Βιβλιοθήκης.

Τι μπορώ να δανειστώ από τη Βιβλιοθήκη;

Δανειζόμενο υλικό είναι, επί το πλείστον, το έντυπο υλικό δηλ. τα βιβλία εκδόσεων του ΕΑΠ, τα βιβλία άλλων εκδοτών, οι δωρεές ειδικών και γενικών θεμάτων, υλικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, οι κλαδικές μελέτες και οι διδακτορικές διατριβές. Τα δικαιώματα δανεισμού στο παραπάνω υλικό διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία χρήστη.

Υπάρχει free wifi στη Βιβλιοθήκη;

Ναι, υπάρχει ελεύθερο wifi στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Υπάρχει υλικό στη συλλογή της Βιβλιοθήκης που δεν δανείζεται;

Υπάρχει υλικό που δεν δανείζεται και προσφέρεται για επιτόπια χρήση και μελέτη. Αυτό είναι το οπτικοακουστικό υλικό, τα έντυπα περιοδικά, τα ελληνικά & ξενόγλωσσα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες, τα πληροφοριακά έντυπα και οι αφίσες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο