Καλώς ήρθατε στην Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

dspace2
  • LIB BANNER ENG 3
  • LIB BANNER ENG

Services

The library provides the following services.
You can visit them by pressing on the images below.

union-katalogos-mitos

 Union Catalogue - Mitos

main-catalogue

         Main catalogue

 

Interlibrary-loan

         Interlibrary loan

borrowing-books

        Borrowing books

Frequent subjects

  • E-books
  • Databases
  • Journals
  • Borrowing Dissertations
  • SCOPUS
  • 14 edited

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, ημερίδα με θέμα "Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες".

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Α.Π., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Παράρτημα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διεξήχθη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων».

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει το ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Βιβλιοθηκών στη Διά Βίου Μάθηση, κυρίως με την ανάπτυξη και διάθεση ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού.

Το ΕΑΠ εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης, καθηγήτρια κα Μαρία Χατζηνικολάου, η οποία μέσα από την εισήγησή της παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης και αναφέρθηκε στον καθοριστικό τους ρόλο στην επίτευξη της αποστολής και των στόχων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Οι υπηρεσίες αυτές της Βιβλιοθήκης στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην προσβασιμότητα σε πηγές, στην επικαιροποίηση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στην αναβάθμιση και απόκτηση ψηφιακών και μαθησιακών δεξιοτήτων και την παροχή προσωποποιημένης υποστήριξης στους χρήστες της. Η Εξ@ποστάσεως Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ καλλιεργεί με αυτόν τον τρόπο προοπτικές προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξέλιξης και ολοκλήρωσης των χρηστών της, υπηρετώντας το σκοπό της Διά Βίου Μάθησης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν προσωπικότητες από το χώρο των ακαδημαϊκών και δημόσιων βιβλιοθηκών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιδρυμάτων, βιβλιοθηκονόμοι που υπηρετούν σε ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες, φοιτητές, κ.ά. ενώ σημαντική ήταν και η εξ αποστάσεως συμμετοχή του κοινού, μέσω ζωντανής μετάδοσης (live streaming).

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα μεταξύ των παρουσιάσεων να απευθύνουν ερωτήσεις και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα από έναν επωφελή κι εποικοδομητικό διάλογο, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου του «Κάλλιππος» για ανοικτά πανεπιστημιακά συγγράμματα, η σημασία των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, της ανοικτής επιστήμης.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή φωτογραφιών: Εθνική Βιβλιοθήκη

Follow us