Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 • Ποια είναι η διεύθυνση της βιβλιοθήκης; Open or Close

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

  Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
  Πατρών Κλάους 183
  Τ.Κ.  26335
  Πάτρα

   

 • Ποια η διαδικασία δανεισμού από απόσταση για τους εξωτερικούς χρήστες; Open or Close

  Υποβάλλετε αίτημα δανεισμού βιβλίων. Για τον πρώτο μόνο δανεισμό αποστέλλετε και μια φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας με email (lib@eap.gr) ή με fax στο 2610362821. Ως εξωτερικοί χρήστες έχετε δικαίωμα δανεισμού έως και 3 τίτλους, αποκλειστικά των εκδόσεων του ΕΑΠ καθώς και από τη συλλογή της λογοτεχνίας. Ο δανεισμός ισχύει για διάστημα 10 ημερών με δικαίωμα μιας ανανέωσης για άλλες 10 ημέρες, αρκεί να ενημερώσετε τηλεφωνικά (2610-362830) το προσωπικό της Βιβλιοθήκης πριν το πέρας του πρώτου 10ημέρου. Τόσο η αποστολή, όσο και η επιστροφή των βιβλίων γίνεται υποχρεωτικά με εταιρία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, με χρέωση του δανειζόμενου.

 • Ποια η διαδικασία δανεισμού από απόσταση για τους φοιτητές του ΕΑΠ; Open or Close

  Υποβάλλετε αίτημα δανεισμού βιβλίων. Ως φοιτητές ΕΑΠ έχετε δικαίωμα δανεισμού έως και 4 τίτλους για διάστημα 20 ημερών με δικαίωμα μιας ανανέωσης για άλλες 20 ημέρες, αρκεί να ενημερώσετε τηλεφωνικά (2610-362830) το προσωπικό της Βιβλιοθήκης πριν το πέρας του πρώτου 20ημέρου. Η αποστολή των βιβλίων γίνεται υποχρεωτικά με εταιρία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, με δική σας χρέωση. Η επιστροφή των βιβλίων γίνεται με τον ίδιο τρόπο ή απλό συστημένο με το ταχυδρομείο.

 • Ποια η διαδικασία δανεισμού διπλωματικών εργασιών για τους διδάσκοντες του ΕΑΠ; Open or Close

  Υποβάλλετε αίτημα δανεισμού βιβλίων. Ο μέγιστος αριθμός εργασιών που μπορείτε να δανειστείτε είναι δύο τίτλοι ανά αίτημα κάθε δέκα μέρες. Όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΑΠ έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο περιεχόμενο των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΕΑΠ ανεξαρτήτως προγράμματος σπουδών τους. Αν το μέγεθος της Δ.Ε. δεν ξεπερνάει τα 10 MB η αποστολή μπορεί να γίνει μέσω e-mail, διαφορετικά σας αποστέλλεται με CD-ROM με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, με δική σας χρέωση. Το CD-ROM αυτό δεν επιστρέφεται.

 • Ποια η διαδικασία δανεισμού διπλωματικών εργασιών για τους φοιτητές του ΕΑΠ; Open or Close

  Υποβάλλετε αίτημα δανεισμού βιβλίων. Ο μέγιστος αριθμός εργασιών που μπορείτε να δανειστείτε είναι δύο τίτλοι ανά αίτημα κάθε δέκα μέρες. Όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΑΠ έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο περιεχόμενο των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΕΑΠ ανεξαρτήτως προγράμματος σπουδών τους. Αν το μέγεθος της Δ.Ε. δεν ξεπερνάει τα 10 MB η αποστολή μπορεί να γίνει μέσω e-mail, διαφορετικά σας αποστέλλεται με CD-ROM με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, με δική σας χρέωση. Το CD-ROM αυτό δεν επιστρέφεται.

 • Ποια η διαδικασία διαδανεισμού βιβλίων για τους φοιτητές του ΕΑΠ που διαμένουν στην Πάτρα; Open or Close

  Υποβάλλετε αίτημα διαδανεισμού βιβλίων.Για τους φοιτητές του ΕΑΠ που διαμένουν στην Πάτρα, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας και αποστολής του υλικού στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, όπου καλούνται να έρθουν να το παραλάβουν και να καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο.

 • Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του ΕΑΠ; Open or Close

  Η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ εξυπηρετεί τις καθημερινές από 7:30 π.μ. έως 19:30 μ.μ. καθώς και τα Σαββατοκύριακα από 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. Το ωράριο μεταβάλλεται κατά τις επίσημες αργίες.

 • Πού αλλού μπορώ να βρω τις εκδόσεις του ΕΑΠ; Open or Close

  Στη σελίδα lib.eap.gr, στις Παλαιότερες Ανακοινώσεις μας, θα βρείτε τη λίστα με τα ιδρύματα στα οποία το ΕΑΠ έχει κάνει δωρεά των εκδόσεών του.

  Oι χρήστες που θέλουν να αγοράσουν τα βιβλία του ΕΑΠ θα πρέπει να απευθύνονται στο Τμήμα Διακίνησης Διδακτικού Υλικού και συγκεκριμένα στην κα. Γιαννοπούλου (giannopoulou@eap.gr, τηλ.: 2610-642724).

 • Πού μπορώ να βρω το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκδώσει το ΕΑΠ για κάθε Πρόγραμμα Σπουδών και ανά Θεματική Ενότητα; Open or Close

  Για να δείτε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκδώσει το ΕΑΠ για κάθε Πρόγραμμα Σπουδών και ανά Θεματική Ενότητα παρακαλώ πατήστε εδώ

 • Πώς μπορώ να βγάλω κάρτα εξωτερικού χρήστη; Open or Close

  Αν είστε επιτόπιος Εξωτερικός Χρήστης συμπληρώνετε το ειδικό έντυπο που διατίθεται στον γκισέ δανεισμού με όλα τα προσωπικά σας στοιχεία. Στο έγγραφο αυτό επισυνάπτετε ένα φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας μαζί με μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας. Η κάρτα σας έχει ισχύ για δύο χρόνια και είναι απαραίτητη για την είσοδό σας στην βιβλιοθήκη και για τη χρήση των υπηρεσιών της.

  Εάν επιθυμείτε να εγγραφείτε από απόσταση στη βιβλιοθήκη και να δανειστείτε, αποστέλλετε, ηλεκτρονικά ή με φαξ, αίτημα δανεισμού βιβλίων συμπληρωμένη και ένα φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Στη περίπτωση εγγραφής από απόσταση, γίνεται μόνον ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων σας και δεν εκδίδεται κάρτα χρήστη.

 • Πώς μπορώ να βγάλω φωτοτυπίες στο χώρο της βιβλιοθήκης; Open or Close

  Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να φωτοτυπούν υλικό μέσα στην Βιβλιοθήκη στο ειδικό μηχάνημα που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Για να χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος το συγκεκριμένο φωτοτυπικό μηχάνημα, θα πρέπει να προμηθευτεί την ειδική κάρτα 50 μονάδων η οποία διατίθεται από το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, εισάγει την κάρτα στο μηχάνημα ανάγνωσης που είναι συνδεδεμένο με το φωτοτυπικό μηχάνημα και βγάζει τις φωτοτυπίες που θέλει. Το σύνολο των φωτοτυπιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2/3 της συνολικής έκτασης του τεκμηρίου.

  Η ειδική κάρτα χρησιμοποιείται από τον κάτοχό της μέχρι να εξαντληθούν οι μονάδες της.

 • Πώς μπορώ να βρω ένα ηλεκτρονικό περιοδικό; Open or Close

  Η Βιβλιοθήκη μας διατηρεί συνδρομή σε ηλεκτρονικά περιοδικά, τα οποία καλύπτουν θεματικά τις Σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του ΕΑΠ και τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω του συνδέσμου "Ηλεκτρονικές Πηγές Πληροφόρησης – Ηλεκτρονικά Περιοδικά". Η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι εφικτή κάνοντας χρήση των συνδέσμων που σας δίνουμε από την σελίδα της βιβλιοθήκης.

  Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε ηλεκτρονικά περιοδικά στον Κατάλογο της Heal-Link, όπου περιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά περιοδικά της Κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω αλφαβητικού καταλόγου με το όνομα του περιοδικού, με θεματικές κατηγορίες ή με λέξεις κλειδιά.

 • Πώς μπορώ να βρω μια διπλωματική εργασία στη συλλογή της Βιβλιοθήκης; Open or Close

  Για να βρείτε μια διπλωματική εργασία που σας ενδιαφέρει πραγματοποιήστε αναζήτηση στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο OPAC. Οι Διπλωματικές Εργασίες είναι ταξινομημένες ανά πρόγραμμα σπουδών. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε με τον τίτλο, το όνομα του συγγραφέα κτλ., είτε με σάρωση όλων των Διπλωματικών Εργασιών ανά Πρόγραμμα Σπουδών, π.χ. Διπλωματικές διατριβές ΕΚΠ.

 • Πώς μπορώ να δανειστώ επιτοπίως ως εξωτερικός χρήστης; Open or Close

  Προκειμένου να δανειστείτε επιτοπίως ως εξωτερικός χρήστης της βιβλιοθήκης, θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή και να έχετε την Κάρτα Εξωτερικού Χρήστη, την οποία οφείλετε να επιδεικνύετε κατά την είσοδό σας στη βιβλιοθήκη. Ως εξωτερικός χρήστης, έχετε δικαίωμα δανεισμού έως και 3 τίτλους για διάστημα 10 ημερών με δικαίωμα μιας ανανέωσης (εφόσον δεν έχει γίνει κράτηση από κάποιον άλλον χρήστη) σε:

  1. Βιβλία εκδόσεων ΕΑΠ
  2. Λογοτεχνικά βιβλία στα οποία ως ειδική σήμανση υπάρχει επικολλημένο στη ράχη του βιβλίου στρογγυλό αυτοκόλλητο πορτοκαλί χρώματος
  3. Εγχειρίδια (readers), τα οποία σημαίνονται με πράσινο αυτοκόλλητο
 • Πώς μπορώ να δανειστώ επιτοπίως ως φοιτητής του ΕΑΠ; Open or Close

  Ως φοιτητής/τρια του ΕΑΠ δεν απαιτείται η εγγραφή σας στη βιβλιοθήκη, καθώς αποκτάτε το δικαίωμα χρήσης της αυτόματα με την εισαγωγή σας στο ΕΑΠ.
  Ο δανεισμός βιβλίων γίνεται με την επίδειξη στον γκισέ δανεισμού της κάρτας φοιτητή του ΕΑΠ και μπορείτε να δανειστείτε όλες τις κατηγορίες των δανειζόμενων βιβλίων. Πριν ή με τη λήξη του διαστήματος δανεισμού μπορείτε να ανανεώσετε τη διάρκεια δανεισμού ή να επιστρέψετε το βιβλίο, το οποίο, σημειωτέον, θα πρέπει να επιστραφεί στην κατάσταση που το παραλάβατε.

 • Πώς μπορώ να δω ηλεκτρονικά το πλήρες κείμενο μιας διπλωματικής εργασίας; Open or Close

  Αφού εντοπίσετε τη Διπλωματική Εργασία που σας ενδιαφέρει μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου OPAC, κάνετε κλικ πάνω στον τίτλο της εργασίας και εν συνεχεία, κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που σας δίνεται στο πεδίο Ηλεκτρονική Πρόσβαση στο Πλήρες Κείμενο.

 • Πώς μπορώ να δω τις παραπομπές (citations) που έχουν γίνει στις δημοσιεύσεις μου; Open or Close
  Στη Βιβλιοθήκη διαθέτουμε βάσεις δεδομένων που παρέχουν παράλληλα με τη βιβλιογραφική αναζήτηση τη δυνατότητα αναζήτησης ή /και πρόσβασης στις παραπομπές των άρθρων (citations). Οι βάσεις αυτές είναι:
  1. η ISI Web of Science μέσω της οποίας υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στα Science Citation Index, Social Sciences Citation Index και Arts & Humanities Citation Index και
  2. η Scopus που διατίθεται μέσω Heal-Link.
 • Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα βιβλίο στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ; Open or Close

  Μπορείτε να αναζητήσετε ένα βιβλίο στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ μέσω της ιστοσελίδας της http://lib.eap.gr , πηγαίνοντας στον Κύριο Κατάλογο της Βιβλιοθήκης, όπου υπάρχει η φόρμα αναζήτησης υλικού. Η αναζήτηση μπορεί να είναι:

  1. Απλή Αναζήτηση με την εισαγωγή μιας λέξης ή φράσης ή αναζήτηση με το όνομα του συγγραφέα ή με το ISBN του βιβλίου.
  2. Σύνθετη Αναζήτηση στην οποία συνδέετε λέξεις ή φράσεις με χρήση τελεστών Boolean (and, or, and not).
  3. Σάρωση για να δείτε αλφαβητικές λίστες αποτελεσμάτων (αλφαβητικό ευρετήριο).
  4. Στα αποτελέσματα που προκύπτουν φαίνεται η διαθεσιμότητα του υλικού με την ένδειξη ΣΤΟ ΡΑΦΙ.
 • Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα βιβλίο στις συλλογές άλλων βιβλιοθηκών; Open or Close

  Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ταυτόχρονη αναζήτηση για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών μέσω του ΖΕPHYRO, όπου μπορείτε να εφαρμόσετε απλή ή σύνθετη αναζήτηση, επιλέγοντας τους καταλόγους στους οποίους θέλετε να ψάξετε. Ο συγκεκριμένος κατάλογος παρέχει πολλές δυνατότητες αναζήτησης τόσο σε καταλόγους βιβλιοθηκών όσο και σε βιβλιογραφικές και άλλες βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση που εντοπίσετε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει σε άλλη βιβλιοθήκη, τότε έχετε τη δυνατότητα, ως φοιτητής/τρια, να κάνετε χρήση του δικαιώματος του Διαδανεισμού, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ανήκει στα συμβεβλημένα για Διαδανεισμό ιδρύματα.

 • Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Πηγές Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης; Open or Close

  Πρόσβαση στις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές πηγές και υπηρεσίες της βιβλιοθήκης (Βάσεις Δεδομένων, Ηλεκτρονικά Περιοδικά, Ηλεκτρονικά Βιβλία, Heal-link) έχετε αυτόματα αρκεί να ξεκινήσετε την αναζήτηση σας μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης εφόσον είστε φοιτητής του ΕΑΠ. Όταν σας ζητηθούν κωδικοί, χρησιμοποιείτε αυτούς που έχετε για το study.eap.gr

 • Πώς μπορώ να μετατρέψω τη διπλωματική μου σε αρχείο PDF; Open or Close

  Σας προτείνουμε την μετατροπή του word αρχείου σε PDF χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Open Office, το οποίο είναι ένα δωρεάν και εύχρηστο πρόγραμμα. Θα μπορέσετε να κατεβάσετε το πρόγραμμα αυτό στην διεύθυνση: http://www.openoffice.org. Αφού κάνετε την εγκατάσταση του προγράμματος, ανοίγετε το Open Office Writer. Έπειτα ανοίγετε File και Open για να ανοίξετε το word αρχείο που θέλετε. Έπειτα ανοίγετε File και Export as PDF και το αρχείο σας μετατρέπετε σε PDF.

 • Πώς μπορώ να παραγγείλω άρθρα που δεν διαθέτει η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ; Open or Close

  Οι χρήστες οφείλουν να βεβαιωθούν ότι το άρθρο που αναζητούν δεν υπάρχει:

  1. στη συλλογή της Βιβλιοθήκης (αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο-OPAC),
  2. στα ηλεκτρονικά περιοδικά που προσφέρονται από την κοινοπραξία Heal-Link και
  3. στα ηλεκτρονικά περιοδικά που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα παραγγελίας άρθρου ηλεκτρονικά.

  Η παραλαβή των άρθρων (υπό μορφή φωτοτυπίας) γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο κατόπιν τηλεφωνικής ή γραπτής του ενημέρωσης από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, ο χρήστης καλείται να παραλάβει τα άρθρα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης και να πληρώσει το αντίτιμό τους. Επίσης, τα άρθρα μπορούν να αποσταλούν στον χρήστη με courier, e-mail ή fax και το ποσό να καταβληθεί μέσω τραπεζικού λογαριασμού κατόπιν συνεννοήσεως με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

 • Τι είναι η Heal-link; Open or Close

  Η HealLink είναι η κοινοπραξία των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της οποίας μέλος είναι και η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ, και η οποία παρέχει πρόσβαση σε μια τεράστια  συλλογή έγκριτων Επιστημονικών Περιοδικών (πάνω από 14.500 επιστημονικά περιοδικά) καθώς και σε Βάσεις Δεδομένων.

 • Υπάρχει υλικό στη συλλογή της βιβλιοθήκης που δεν δανείζεται; Open or Close

  Προσφέρονται για επιτόπια μελέτη και χρήση:

  Το Εναλλακτικό Διδακτικό Υλικό που έχει αναπτύξει το ΕΑΠ, τις περιοδικές εκδόσεις έντυπης μορφής, το Γενικό Πληροφοριακό Υλικό, τα ελληνικά και ξενόγλωσσα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες, καθώς και το Οπτικοακουστικό Υλικό, τα Πληροφοριακά έντυπα και οι Αφίσες.