friends

Εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης της βάσης δεδομένων ICAP Data.Prisma

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 4:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Πατρών Κλάους 183, Πάτρα) σεμινάριο χρήσης της βάσης ICAP Data.Prisma από τον κο Τσάκαλο Παναγιώτη και τον κο Μαχαιρίδη Κωνσταντίνο της εταιρείας ICAP Α.Ε. H βάση ICAP Data.Prisma είναι ένα εργαλείο επιχειρηματικής πληροφόρησης που δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων οικονομικών στοιχείων ελληνικών επιχειρήσεων που αφορούν σε ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως

Εδώ στο "Χρήσιμο υλικό της βάσης ICAP Data.Prisma Open or Close" μπορείτε να βρείτε Οδηγούς Χρήσης της Βάσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ η προβολή του ντοκιμαντέρ «Paywall: The Business of Scholarship». Στόχος της προβολής ήταν να ευαισθητοποιηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη για ελεύθερη διάθεση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, καθηγήτρια Μαρία Χατζηνικολάου, η οποία τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ ήδη συμπλέει με το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης μέσα από την ελεύθερη πλέον διάθεση μέρους του περιεχομένου του Ιδρυματικού Αποθετηρίου «Apothesis». Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεση να εντείνει την προσπάθειά της τόσο μέσα από δράσεις ενίσχυσης του αποθετηρίου με ελεύθερα προσβάσιμο υλικό όσο και μέσα από δράσεις ενημέρωσης της ερευνητικής κοινότητας.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Paywall: the business of scholarly communication», το οποίο επιμελήθηκε ο Jason Schmitt, καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Clarkson University. Αντικείμενό του τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές κατά την πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα πραγματεύεται τις εναλλακτικές που αναπτύσσονται στο χώρο της επιστημονικής επικοινώνησης και αφορούν στην Ανοικτή Πρόσβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάφραση του στην ελληνική γλώσσα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των κεντρικών βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Μετά το τέλος της προβολής, ακολούθησε ομιλία του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους του Executive Board του Δικτύου Ερευνητικών Βιβλιοθηκών LIBER κου Γιάννη Τσάκωνα, ο οποίος σκιαγράφησε τις κινήσεις που κάνει το δίκτυο για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πορεία της προσπάθειας αυτής.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η Ανοικτή Πρόσβαση αποτελεί αφενός ζήτημα ενημέρωσης της ερευνητικής κοινότητας αλλά και παράλληλης αλλαγής της διαδικασίας αξιολόγησης της ποιότητας του ερευνητικού έργου. Οι βιβλιοθήκες Πανεπιστημίου Πατρών και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία τους μέσα από κοινές δράσεις και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα.

Μπορείτε να δείτε το απολογιστικό δελτίο εδώ

Μαγνητοσκόπηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data»

Το Παράρτημα της Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΑΠ στην Αθήνα διοργάνωσε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 12:30-14:30 εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data».
Στόχος αυτού του σεμιναρίου ήταν να παρουσιάσει με πρακτικά παραδείγματα πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Web of Science ™ και το Highly Cited Data για να αναζητήσετε και να αναλύσετε τις πιο σχετικές πληροφορίες στις θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, να προσδιορίσετε τάσεις για να ενημερώσετε την έρευνά σας και πιθανές συνεργασίες σας με επιρροή, χρησιμοποιώντας ανάλυση αναφορών (citation analysis).
Παρακαλούμε πατήστε εδώ προκειμένου να δείτε την μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση που έγινε από την εκπαιδεύτρια της εταιρείας Clarivate Analytics, Δρ. Ευαγγελία Λυπιτάκη .

Θεατρική παράσταση «Η αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» (2)

Η Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΑΠ σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Η αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου ώρα 20:00 στο Θέατρο Λιθογραφείο (Μαιζώνος 172, Πάτρα).
Στην παράσταση, διάρκειας 80 λεπτών, ο Βασίλης Καραμπούλας θα ερμηνεύσει τον Σωκράτη και ο Γιάννης Κολόι τον Μέλητο, σε μια σκηνική αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά).
Πρόκειται για ένα μοναδικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει την απολογία του Πλάτωνα στην αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία διδαγμένη με την πρωτότυπη λογική – μουσική μέθοδο του Δήμου Αβδελιώδη, ακούγεται για πρώτη φορά ως ζωντανή και οικεία γλώσσα. Η δραματουργική προσέγγιση, αλλά κυρίως το άκουσμα αυτό του προφορικού λόγου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας δίνει την δυνατότητα στους θεατές-ακροατές να ακούσουν και να νιώσουν τον διαχρονικό πλούτο των ιδεών του Σωκράτη, ως οικείο και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας. Μ' αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται ουσιαστικά η πολιτισμική δράση με την αληθινή ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η πρόσκληση της παράστασης εδώ.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data» (2)

Το Παράρτημα της Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΑΠ στην Αθήνα διοργανώνει την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 12:30-14:30 εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data».

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει με πρακτικά παραδείγματα πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Web of Science ™ και το Highly Cited Data για να αναζητήσετε και να αναλύσετε τις πιο σχετικές πληροφορίες στις θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, να προσδιορίσετε τάσεις για να ενημερώσετε την έρευνά σας και πιθανές συνεργασίες σας με επιρροή, χρησιμοποιώντας ανάλυση αναφορών (citation analysis).
Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΑΠ (Γραβιάς 4-6, Αθήνα, 1ος όροφος). Η παρουσίαση θα γίνει από την εκπαιδεύτρια της εταιρείας Clarivate Analytics, Δρ. Ευαγγελία Λυπιτάκη.
Η παρουσίαση θα μαγνητοσκοπηθεί για τους εξ αποστάσεως χρήστες και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210-9097242, mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για να δείτε την αφίσα πατήστε Εδώ
Για να δείτε την πρόσκληση πατήστε Εδώ

Περισσότερα Άρθρα...