friends

Patras Science Festival 2019- Δημόσια Ιστορία

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ επιστήμης Patras Science Festival 2019 με θέμα «Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν», η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ φιλοξενεί το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 17:00 - 19:00 στις εγκαταστάσεις της (Πατρών – Κλάους 183, Πάτρα) εκδήλωση για τη Δημόσια Ιστορία.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον ιστορικό και διδάσκοντα του ΕΑΠ κο Μενέλαο Χαραλαμπίδη με τίτλο «Δημόσια Ιστορία: αναπτύσσοντας μια κριτική σχέση με το παρελθόν μας», καθώς και ομιλία από τον κο Χάρη Αθανασιάδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ, με τίτλο «Το Μακεδονικό ως Δημόσια Ιστορία».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες: τηλ. 2610 367829 (κα Παπαδοπούλου Νίκη), mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Ενημερωτικό δελτίο για την ημερίδα με θέμα «Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες»

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, ημερίδα με θέμα "Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες".

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Α.Π., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Παράρτημα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διεξήχθη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων».

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει το ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Βιβλιοθηκών στη Διά Βίου Μάθηση, κυρίως με την ανάπτυξη και διάθεση ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού.

Το ΕΑΠ εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης, καθηγήτρια κα Μαρία Χατζηνικολάου, η οποία μέσα από την εισήγησή της παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης και αναφέρθηκε στον καθοριστικό τους ρόλο στην επίτευξη της αποστολής και των στόχων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Οι υπηρεσίες αυτές της Βιβλιοθήκης στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην προσβασιμότητα σε πηγές, στην επικαιροποίηση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στην αναβάθμιση και απόκτηση ψηφιακών και μαθησιακών δεξιοτήτων και την παροχή προσωποποιημένης υποστήριξης στους χρήστες της. Η Εξ@ποστάσεως Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ καλλιεργεί με αυτόν τον τρόπο προοπτικές προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξέλιξης και ολοκλήρωσης των χρηστών της, υπηρετώντας το σκοπό της Διά Βίου Μάθησης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν προσωπικότητες από το χώρο των ακαδημαϊκών και δημόσιων βιβλιοθηκών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιδρυμάτων, βιβλιοθηκονόμοι που υπηρετούν σε ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες, φοιτητές, κ.ά. ενώ σημαντική ήταν και η εξ αποστάσεως συμμετοχή του κοινού, μέσω ζωντανής μετάδοσης (live streaming).

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα μεταξύ των παρουσιάσεων να απευθύνουν ερωτήσεις και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα από έναν επωφελή κι εποικοδομητικό διάλογο, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου του «Κάλλιππος» για ανοικτά πανεπιστημιακά συγγράμματα, η σημασία των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, της ανοικτής επιστήμης.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή φωτογραφιών: Εθνική Βιβλιοθήκη

Ημερίδα: «Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Δια Βίου Μάθηση: ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες»

logo-oer

Η Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Α.Π. , σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Παράρτημα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνδιοργανώνει ημερίδα με θέμα "Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2019, 09.00 έως 17.00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της ημερίδας εδώ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης της βάσης δεδομένων ICAP Data.Prisma

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 4:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Πατρών Κλάους 183, Πάτρα) σεμινάριο χρήσης της βάσης ICAP Data.Prisma από τον κο Τσάκαλο Παναγιώτη και τον κο Μαχαιρίδη Κωνσταντίνο της εταιρείας ICAP Α.Ε. H βάση ICAP Data.Prisma είναι ένα εργαλείο επιχειρηματικής πληροφόρησης που δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων οικονομικών στοιχείων ελληνικών επιχειρήσεων που αφορούν σε ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως

Εδώ στο "Χρήσιμο υλικό της βάσης ICAP Data.Prisma Open or Close" μπορείτε να βρείτε Οδηγούς Χρήσης της Βάσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ η προβολή του ντοκιμαντέρ «Paywall: The Business of Scholarship». Στόχος της προβολής ήταν να ευαισθητοποιηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη για ελεύθερη διάθεση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, καθηγήτρια Μαρία Χατζηνικολάου, η οποία τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ ήδη συμπλέει με το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης μέσα από την ελεύθερη πλέον διάθεση μέρους του περιεχομένου του Ιδρυματικού Αποθετηρίου «Apothesis». Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεση να εντείνει την προσπάθειά της τόσο μέσα από δράσεις ενίσχυσης του αποθετηρίου με ελεύθερα προσβάσιμο υλικό όσο και μέσα από δράσεις ενημέρωσης της ερευνητικής κοινότητας.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Paywall: the business of scholarly communication», το οποίο επιμελήθηκε ο Jason Schmitt, καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Clarkson University. Αντικείμενό του τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές κατά την πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα πραγματεύεται τις εναλλακτικές που αναπτύσσονται στο χώρο της επιστημονικής επικοινώνησης και αφορούν στην Ανοικτή Πρόσβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάφραση του στην ελληνική γλώσσα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των κεντρικών βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Μετά το τέλος της προβολής, ακολούθησε ομιλία του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους του Executive Board του Δικτύου Ερευνητικών Βιβλιοθηκών LIBER κου Γιάννη Τσάκωνα, ο οποίος σκιαγράφησε τις κινήσεις που κάνει το δίκτυο για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πορεία της προσπάθειας αυτής.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η Ανοικτή Πρόσβαση αποτελεί αφενός ζήτημα ενημέρωσης της ερευνητικής κοινότητας αλλά και παράλληλης αλλαγής της διαδικασίας αξιολόγησης της ποιότητας του ερευνητικού έργου. Οι βιβλιοθήκες Πανεπιστημίου Πατρών και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία τους μέσα από κοινές δράσεις και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα.

Μπορείτε να δείτε το απολογιστικό δελτίο εδώ

Περισσότερα Άρθρα...